2017. december 5., kedd

Szuperomlós göngyölt csirkemellek egyszerűen

Könnyedén ízletessé tehetjük a viszonylag semleges ízű csirkemellet ezzel az egyszerű recepttel. Elkészítése gyors és roppant egyszerű, mégis egy romantikus vacsorán is megállja a helyét. 

Munkából hazaérve gyakran kezdek még főzőcskézésbe, hiszen sokkal jobban szeretek olyat ebédelni, amit én főztem. Így este megfőzöm, és elcsomagolom. De be kell valljam, ritkán bírom ki, hogy ne falatozzak belőle frissen is. Tudom-tudom, a tálaláson még van mit javítanom, de higgyétek el, ez a recept sokakat levesz a lábáról.



 Sajttal és sonkával göngyölt csirkemell 

 Hozzávalók:

  • 2 darab csirkemell filé 
  • vaj a forma kikenéséhez 
  • 8 szelet selyemsonka 
  • 8 szelet trappista sajt 


 Mártáshoz:

  • 1 ek vaj/margarin 
  • 1 ek liszt 
  • 1 csipet só 
  • 1 csésze tej (2,5 dl) 
  • egy kevés reszelt sajt 


 A burgonyaüréhez:

  • 4-5 nagyobb szem burgonya 
  • 50 g vaj 
  • háromnegyed csésze langyos tej (1 csésze 2,5 dl) 


 Elkészítés:
 A csirkemellet a hosszanti oldalán vágjuk be, de ne vágjuk el teljesen, majd nyissuk szét, mint egy könyvet. Alaposan klopfoljuk ki mindkét oldalon, majd sózzuk meg szintén mindkét oldalán. Terítsük ki és fektessünk rá négy szelet sonkát, majd négy szelet sajtot. A hosszanti oldalánál fogva jó szorosan tekerjük fel. Megtűzni felesleges. Tegyünk így a másik csirkemellel is. Helyezzük a vajjal kikent jénai tálba. Most készítsük el a besamel mártást. Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet, vigyázzunk, nehogy odakapjon. Öntsük fel a tejjel, sózzuk, majd folyamatos kevergetés mellett hagyjuk, hogy besűrűsödjön. Tegyük bele a reszelt sajtot, keverjük, amíg fel nem olvad. Ezután öntsük rá a csirkemellre, majd tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe kb 50 percre. A krumplipüréhez hámozzuk meg, kockázzuk fel a burgonyát, majd főzzük puhára sós vízben. A főtt burgonyát törjük át burgonyanyomóval, tegyük bele a vajat, majd a langyosra melegített tejet adagonként. Ízlés szerint adjunk hozzá még egy kis sót.

 Tipp: 
Tudom, hogy nem mindenhol szokás befőttel, kompóttal fogyasztani a húsételeket, nálunk azonban igen. Aki eddig nem tette, ehhez bátran bontson fel egy sárgabarackbefőttet, lehetőleg házit. Az ízhatás garantált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése