2017. november 29., szerda

Süssünk epres kalácspudingot!

A nyár ízét hozhatjuk vissza egy igazán retro finomsággal, az epres kalácspudinggal. Persze, más gyümölccsel is működik, ami éppen van a fagyasztóban.

 Vajon mit csinálnak a nagymamák a szikkadt kaláccsal? Az biztos, hogy nem dobják ki, inkább egy kis lekvárral ínycsiklandó desszertet varázsolnak belőle. Én általában eperrel készítem, ugyanis rengeteg terem a szüleim kertjében, így télen is szép számmal akad a fagyasztóban eper, a polcokon pedig sorakoznak a szinte egész gyümölcsöket tartalmazó eperlekvárok. De csinálhatjuk málnával, barackkal, sőt a boltban kapható mirelit erdei gyümölcs keverékkel is. A bolti lekvárt azonban kerülném, én még nem találtam olyat, ami felvenné a versenyt a sajátunkkal. Ha nem szeretnénk főzni, a piacokon szinte végtelen számú házi lekvár közül válogathatunk, és tölthetjük fel az éléskamránk polcait.




A legtöbb receptben a masszát, melytől a desszert megkapja a jellegzetes állagot, a kalácsok tetejére locsolják. Én ezt nem igazán szeretem, mivel így általában maradnak szárazabb kalácsrészek. Ehelyett minden szeletet beleforgatok a tejes keverékbe pont úgy, mintha bundáskenyeret készítenék.

Kalácspuding 

Hozzávalók: 
• 1 darab szikkadt, nagyjából 40-50 dkg-os kalács
• eperlekvár
• 25-30 dkg fagyasztott eper
• 4 dl tej • 2 evőkanál cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 dl habtejszín
• 10 dkg vaj + a kenéshez
 • 4 tojás

Elkészítés: 
Kenjük ki a jénai tálat egy kevés vajjal, majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tejet és a vajat melegítsük fel együtt, hagyjuk, hogy egyneművé váljanak. Tegyük bele a villával enyhén felvert tojásokat, a cukrot és a habtejszínt. Állítsuk össze a kalácspudingot úgy, hogy egy kalácsszeletet beleforgatunk a keverékbe, majd helyezzük a jénai tálba. Mindkét oldalára tegyünk egy-egy kanál lekvárt. Tegyünk így minden kalácsszelettel, közéjük és a tetejükre pedig szórjunk a fagyasztott gyümölcsből. Ha tele a tál, tegyük az előmelegített sütőbe nagyjából 25 percre.

Tipp:
Ha még extrábbra szeretnénk a pudingot, akkor a máglyarakáshoz hasonlóan készítsünk a tetejére tojáshabot. Ezesetben ne az egész tojásokat tegyük a tejes keverékbe, hanem csak a sárgájukat, a fehérjét egy kis kanál lekvárral együtt verjük kemény habbá. Amikor már 15 perce sül a kalácspudingunk, vegyük ki és tegyük a tetejére a habot úgy, hogy kis csúcsokat csinálunk a tetejére. Tegyük vissza a sütőbe addig, amíg meg nem pirul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése