Csipkebogyóbor, Medovina, azaz
mézbor és megannyi finomság élvezete vár ránk, ha olyan adventi úti célokat
választunk, ahol nem kell attól tartanunk, hogy minden lépésnél egy másik
embernek ütközünk. Vagy akár a mézes-szalonnás vodkát, a hriatot is
megkóstolhatjuk.
Szeretem
az adventi időszakot, sok emberrel ellentétben én ilyenkor mindig egy kicsit
nyugodtabb vagyok. Új finomságokkal kísérletezem, és szeretem az apró kis
díszeket is, amelyeket minden évben kiakasztok a lakásban. Némelyik még a
gyerekkoromból maradt meg. Egy dolgot nem szeretek: a tömeget. Ezért keresek
olyan helyeket, amelyek még nem olyan ismertek, és családiasabb, tényleg ünnepi
a hangulat. Így jutottam el néhány évvel ezelőtt Pozsonyba, ahol nemcsak az
adventi vásárban található kézműves apróságok, kulináris különlegességek
élvezetesek, hanem maga a város is. Megnézhetjük a felújított óvárost, az
operaházat, a várat, azt az árkádot, ahol a szerelmeseknek egy levegővel kell
átmenni és a megannyi szűk kis utcát, ahol alig jár valaki. Minden évben
visszatérünk ide, hiszen megunhatatlan.
Ne
hagyjuk ki a meglepő utcai műalkotásokat sem. Láthatunk itt például a föld alól
előbukkanó munkást, akinek a fejét, ha megsimogatjuk, biztosan szerencsénk
lesz. De találkozhatunk egy óriási gombbal is, vagy a macskakövekbe ágyazott
kis koronákkal, melyek a régi koronázási útvonalat jelölik. Érdemes
idegenvezetővel körbejárnunk a várost, így olyan dolgokat is megtudhatunk,
melyek a hagyományos útikönyvekben nem szerepelnek. Az én kedvencem mégis az az Andersen-szobor, melyet megpillantva rögtön visszarepülök gyerekkorom kedvenc meséihez.
Amiket feltétlenül meg kell
kóstolnunk Pozsonyban
Sosem
jövök haza anélkül, hogy ne innék egy pohár forralt ribizlibort, amit mindig a
főtéren árulnak. Csodás gyümölcsös és fűszeres íze semmihez sem hasonlítható.
Épp ilyen különleges élményt nyújt a Medovina, azaz a mézbor, és a személyes
kedvencem a vaníliabor is. Aki pedig bevállalós, kóstolja meg a nemzeti italnak
is betudható hriatot. A felmelegített mézes vodkára egy kis szalonnás zsírt
löttyintenek, melyet – akárcsak a pálinkát – egyszerre kell felhörpinteni.
Szentendrét sosem lehet megunni –
csipkebogyóbor és könyvesbolt
Vasárnap
ismét retro utazási formát választottunk, így HÉV-re ültünk és Szentendre felé
vettük az irányt. Aki azt tervezi, hogy itt szerzi be az összes karácsonyi
ajándékot, ne induljon útnak, de aki csak egy kis csendre, halk zenére és
gőzölgő finomságokra vágyik, az már hétvégén kössön sálat a nyakába, és ne
várjon tovább.
Mindössze
néhány bódé kínál kézműves termékeket, antikvár könyveket és finomságokat, de
megéri kiruccanni. A település még sokkal szebb a téli hűvös időben, mint
nyáron, amikor szinte moccanni sem lehet a sok kirándulótól. Mi a forralt
csipkebogyóbor és a forralt marcipános rozé mellett döntöttünk, ami már
önmagában megérte az utazást. Ezután bementünk a főtéren álló könyvesboltba,
ami számomra mindig egy megnyugtató kis sziget. Legalább 6-7 könyvet írtam fel
a nem csak képzeletbeli listámra a beszerzendő kötetek közé. Így például egy
újabb Háy János kötet és a nemrég bemutatott A modern budapesti úrinő című
könyv arra vár, hogy a polcomra kerüljön.
Ha
alaposan nézelődünk, nem szalaszthatjuk el a Karácsony Múzeumot, mely egy igazi
mesevilágot kínál. A múzeum egy része üzlet, ahol mindenféle díszt szerezhetünk
be, a másik részén pedig különböző évtizedekből származó apróságokat,
függődíszeket, sütőformákat és adventi kellékeket csodálhatunk meg. Mivel
rajongok a régiségekért, nekem ez egy igazi kuriózum volt a maga nemében. A
belépés ingyenes, és garantáltan ünnepi hangulatba kerülünk tőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése