A görög nyaralások hangulatát szerettem
volna visszacsempészni a hideg téli napokba, ám nem akartam gyrost vagy más,
jellegzetes sültet készíteni. Arra gondoltam, készítek egy quiche-t, mely kiváló
arra, hogy azzal ízesítsük, amivel csak akarjuk. Ezúttal fetát és napon
szárított paradicsomot választottam, és tettem bele egy kis Korfuról hozott
görög fűszerkeveréket is.
Sokan leveles tésztát vásárolnak, ha
quiche-t akarnak készíteni ebédre vagy vacsorára, azonban mi magunk is
készíthetünk tésztát mindössze 10 perc alatt. Semmi problémám a bolti leveles
tésztával, én is gyakran vásárolok, de ez a recept nemcsak egyszerű, hanem
ízletesebb is, mint a bolti tészta.
Tudom-tudom, a napon szárított
paradicsom nem a legolcsóbb hozzávaló, ám nem kell az egész üveget
felhasználnunk. Én a felét tettem a quiche töltelékébe, a másik fele pedig
valószínűleg egy ízletes baconos pennébe kerül majd. A görögsaláta
fűszerkeveréket Korfuról hoztuk, de nem kell ennyit utaznunk ahhoz, hogy
megfűszerezzük a vacsorát, helyettesíthetjük szárított oreganoval és
chilipehellyel, de utóbbi el is hagyható. Nem kell belőle sok, csak 1-2 csipet,
hiszen igencsak erőteljes íze van, és nem szeretnénk, ha elnyomná a többi
hozzávalót. A csirke mellett a feta sós, a napon szárított, olajban eltett paradicsom
pedig édes és fűszeres ízt kölcsönöz az ételnek. Akár a tésztát is
fűszerezhetjük valamilyen zöldfűszerrel, én most ezt nem tettem.
A quiche-t piteformában érdemes sütni.
Bevallom az enyém a költözésnél elkeveredett, de úgy gondoltam, ezzel nem lehet
semmi gond, el tudom készíteni tortaformában is. Az étel sikerült ugyan, de
piteformában sokkal dekoratívabb, és a tortaformánál megvan a veszélye annak
is, hogy a vakonsütésnél visszapördül a forma oldalára nyomott tészta.
Mediterrán ihletésű quiche
Hozzávalók:
A tésztához:
A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj/margarin
só
1 tojás
Töltelékhez:
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db (kb 25 dkg) csirkemell filé
szárított paradicsom
125 g fetasajt
90 g szárított oregano
3 tojás
3 dl főzőtejszín
Elkészítés:
A tésztához morzsoljuk el a lisztet, a
sót és a vajat. Adjuk hozzá a tojást, gyúrjuk tésztává, majd 30 percre tegyük
hűtőszekrénybe. Kockázzuk fel vöröshagymát, pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá
a szintén felkockázott csirkemellet és az egy gerezd zúzott fokhagymát. Süssük
készre.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből, nyújtsuk
ki, és helyezzük a kivajazott formába. Szurkáljuk meg villával, tegyünk bele
sütőpapírt és lencsét. Ez akadályozza meg, hogy feljöjjön a közepe. Tegyük a
180 fokra előmelegített sütőbe 15 percre. Ezután vegyük ki, és távolítsuk el a
nehezéket.
Ezután tegyük bele a csirkemellet a
hagymával együtt, majd a felkockázott fetasajtot, a feldarabolt aszalt
paradicsomot. Kézi habverővel keverjük el a három tojást a 3 dl főzőtejszínnel,
sózzuk, fűszerezzük, reszeljük bele a sajtot, majd öntsük ezt is a formába. 200
fokos sütőbe tegyük 20 percre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése