Két évvel ezelőtt három
kolléganővel én is készítője lehettem a Délmagyarország napilap évente
megjelenő szakácskönyvének. Ebből, a Kis pénzből nagy konyha – aranyat érő
receptek című könyvből hoztam most ezt a süteményt, melyet Kádár-Németh Matild
mesterszakács álmodott meg.
Pirított
dió, karamell, sárgakrém és a legszaftosabb almatöltelék: ezek kellenek ahhoz,
hogy megsüssük azt a csodás desszertet, amelyet nemcsak ebéd vagy vacsora után
fogyaszthatunk, hanem akár egy angol stílusú tea mellé is. 2015-ben készítettük
ezt a szakácskönyvet, melyben filléres, mégis mennyei ételeket szerettünk volna
mutatni az olvasóknak. Nemcsak olvasókat, őstermelőket, hanem mesterszakácsokat
is arra kértünk, hogy osszák meg velünk konyhájuk titkait. Kádár-Németh Matild
mesterszakács, a szegedi Roosvelt téri Halászcsárda vezetője egy pirított
diós-almás pitét készített, melyet karamell és sárgakrém gazdagít. Régóta
szerettem volna elkészíteni ezt a receptet, eddig azonban nem volt bátorságom,
mert még soha nem sütöttem ehhez hasonló pitét. Igaz, hogy a dió manapság nem
filléres hozzávaló, nekünk azonban bőven terem a kertünkben, így tényleg csak
az olcsóbb alapanyagokra kellett költenem.
Sok
lépésből áll a nem mindennapi desszert elkészítése, de ne ijedjünk meg, hiszen
nekem is sikerült, pedig most próbálkoztam először. És mivel hidegen kell
felvágni, nem kell, hogy a vacsorával egyszerre bíbelődjünk vele. Süssük meg
előtte. Egy kis hibát azonban elkövettem, hiszen a tetejére hagyott tészta
kicsit kevésnek bizonyult, így díszítésre már nem maradt, de sebaj, az íze
mindenért kárpótol. Legközelebb azonban már erre is figyelek.
Pirított diós-almát pite karamellkrémmel
Hozzávalók:
A tésztához:
50
dkg finomliszt
12
dkg margarin
1
dl tejföl
1
tojás
csipet
fahéj
1
kk vaníliás cukor
1
csipet szerecsendió
1
tojássárgája a kenéshez
Az almatöltelékhez:
1
kg alma
1
csipet fahéj
1
csipet gyömbér
15-20
dkg kristálycukor
20
dkg vaj
20
dkg dióbél
A sárgakrémhez:
fél
liter tej
csipet
só
1
kk vaníliás cukor
4
ek finomliszt (10-12 dkg)
12
dkg kristálycukor
4
tojás
A karamellöntethez:
10
dkg kristálycukor
1
dl tejszín
Elkészítés:
Kezdjünk
az almatöltelékkel, hiszen ennek ki kell hűlnie, mielőtt felhasználjuk. Az
almát reszeljük le, és vajon addig pároljuk, amíg teljesen elpárolog a leve,
közben adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket. A diót pirítsuk meg 170 fokon
10-13 perc alatt, majd daraboljuk finomra. Adjuk a kihűlt almakrémhez a
kétharmadát, a többit tegyük félre. A kész tölteléket tegyük hűvös helyre, amíg
teljesen ki nem hűl.
Második
lépésként készítsük el a tésztát. Egy tálban keverjük el a lisztet, a fahéjat,
a vaníliás cukrot és a szerecsendiót. Ezzel pedig morzsoljuk el a vajat. Adjuk
hozzá a tojást és a tejfölt, gyúrjuk kész tésztává. Tegyük félre.
A
sárgakrémhez válasszuk szét a tojásokat. A sárgájákat keverjük el a cukor
felével, a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet, keverjük
csomómentesre. A fehérjét verjük kemény habbá a cukor másik felével, adjunk
hozzá egy csipet sót is, így jobb lesz a hab tartása. A tejet forraljuk fel,
majd csurgassuk bele a tojássárgájás keveréket. Végül óvatosan forgassuk bele a
fehérjehabot.
A
karamellkrémhez karamellizáljuk a cukrot. Ne keverjük, kizárólag rázogassuk a
lábast. Amikor karamellizálódott, adjuk hozzá a tejszínt, addig keverjük, amíg
fel nem oldódik a karamell és be nem sűrűsödik a szósz.
Most
állítsuk össze a süteményt. A tésztát vágjuk ketté kétharmad-egyharmad
arányban. A tészta kétharmad részét nyújtsuk ki, és terítsük egy kivajazott-kilisztezett
tortaformába. A dió töltelékbe fel nem használt részét szórjuk a tésztára, majd
terítsük szét rajta az almatölteléket. Erre jöhet a sárgakrém, majd a
karamellkrém. A maradék tésztából vágjunk le egy kis darabot, ebből lesz a
díszítés. Nyújtsuk ki a nagyobb tésztát, és helyezzük a pite tetejére, ügyeljünk
arra, hogy teljesen befedje, vágjunk négy kis lyukat a közepén. A maradék
tésztából pedig formázzunk kis levélmintákat vagy bármit, amit szeretnénk, és
helyezzük a tészta tetejére. Egy tojássárgájával kenjük meg a tetejét, és helyezzük
a 170 fokra előmelegített sütőbe 45 percre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése