2017. december 17., vasárnap

Almás-pirított diós-karamellás pite saját készítésű szakácskönyvből

Két évvel ezelőtt három kolléganővel én is készítője lehettem a Délmagyarország napilap évente megjelenő szakácskönyvének. Ebből, a Kis pénzből nagy konyha – aranyat érő receptek című könyvből hoztam most ezt a süteményt, melyet Kádár-Németh Matild mesterszakács álmodott meg.

Pirított dió, karamell, sárgakrém és a legszaftosabb almatöltelék: ezek kellenek ahhoz, hogy megsüssük azt a csodás desszertet, amelyet nemcsak ebéd vagy vacsora után fogyaszthatunk, hanem akár egy angol stílusú tea mellé is. 2015-ben készítettük ezt a szakácskönyvet, melyben filléres, mégis mennyei ételeket szerettünk volna mutatni az olvasóknak. Nemcsak olvasókat, őstermelőket, hanem mesterszakácsokat is arra kértünk, hogy osszák meg velünk konyhájuk titkait. Kádár-Németh Matild mesterszakács, a szegedi Roosvelt téri Halászcsárda vezetője egy pirított diós-almás pitét készített, melyet karamell és sárgakrém gazdagít. Régóta szerettem volna elkészíteni ezt a receptet, eddig azonban nem volt bátorságom, mert még soha nem sütöttem ehhez hasonló pitét. Igaz, hogy a dió manapság nem filléres hozzávaló, nekünk azonban bőven terem a kertünkben, így tényleg csak az olcsóbb alapanyagokra kellett költenem.



Sok lépésből áll a nem mindennapi desszert elkészítése, de ne ijedjünk meg, hiszen nekem is sikerült, pedig most próbálkoztam először. És mivel hidegen kell felvágni, nem kell, hogy a vacsorával egyszerre bíbelődjünk vele. Süssük meg előtte. Egy kis hibát azonban elkövettem, hiszen a tetejére hagyott tészta kicsit kevésnek bizonyult, így díszítésre már nem maradt, de sebaj, az íze mindenért kárpótol. Legközelebb azonban már erre is figyelek.



Pirított diós-almát pite karamellkrémmel

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
12 dkg margarin
1 dl tejföl
1 tojás
csipet fahéj
1 kk vaníliás cukor
1 csipet szerecsendió
1 tojássárgája a kenéshez

Az almatöltelékhez:
1 kg alma
1 csipet fahéj
1 csipet gyömbér
15-20 dkg kristálycukor
20 dkg vaj
20 dkg dióbél

A sárgakrémhez:
fél liter tej
csipet só
1 kk vaníliás cukor
4 ek finomliszt (10-12 dkg)
12 dkg kristálycukor
4 tojás

A karamellöntethez:
10 dkg kristálycukor
1 dl tejszín



Elkészítés:
Kezdjünk az almatöltelékkel, hiszen ennek ki kell hűlnie, mielőtt felhasználjuk. Az almát reszeljük le, és vajon addig pároljuk, amíg teljesen elpárolog a leve, közben adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket. A diót pirítsuk meg 170 fokon 10-13 perc alatt, majd daraboljuk finomra. Adjuk a kihűlt almakrémhez a kétharmadát, a többit tegyük félre. A kész tölteléket tegyük hűvös helyre, amíg teljesen ki nem hűl.
Második lépésként készítsük el a tésztát. Egy tálban keverjük el a lisztet, a fahéjat, a vaníliás cukrot és a szerecsendiót. Ezzel pedig morzsoljuk el a vajat. Adjuk hozzá a tojást és a tejfölt, gyúrjuk kész tésztává. Tegyük félre.
A sárgakrémhez válasszuk szét a tojásokat. A sárgájákat keverjük el a cukor felével, a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet, keverjük csomómentesre. A fehérjét verjük kemény habbá a cukor másik felével, adjunk hozzá egy csipet sót is, így jobb lesz a hab tartása. A tejet forraljuk fel, majd csurgassuk bele a tojássárgájás keveréket. Végül óvatosan forgassuk bele a fehérjehabot.
A karamellkrémhez karamellizáljuk a cukrot. Ne keverjük, kizárólag rázogassuk a lábast. Amikor karamellizálódott, adjuk hozzá a tejszínt, addig keverjük, amíg fel nem oldódik a karamell és be nem sűrűsödik a szósz.

Most állítsuk össze a süteményt. A tésztát vágjuk ketté kétharmad-egyharmad arányban. A tészta kétharmad részét nyújtsuk ki, és terítsük egy kivajazott-kilisztezett tortaformába. A dió töltelékbe fel nem használt részét szórjuk a tésztára, majd terítsük szét rajta az almatölteléket. Erre jöhet a sárgakrém, majd a karamellkrém. A maradék tésztából vágjunk le egy kis darabot, ebből lesz a díszítés. Nyújtsuk ki a nagyobb tésztát, és helyezzük a pite tetejére, ügyeljünk arra, hogy teljesen befedje, vágjunk négy kis lyukat a közepén. A maradék tésztából pedig formázzunk kis levélmintákat vagy bármit, amit szeretnénk, és helyezzük a tészta tetejére. Egy tojássárgájával kenjük meg a tetejét, és helyezzük a 170 fokra előmelegített sütőbe 45 percre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése