2018. február 8., csütörtök

Szécsi Noémi úrhölgyeinek nyomába szegődtem - könyvkritika és felfedezés


Miket főztek, milyen lakásban éltek, de főként hogyan bontakozott ki a nők saját sorsának irányítása – minderről olvashatunk Szécsi Noémi és Géra Eleonóra A modern budapesti úrinő (1914-1939) című kötetében. A két írónő varázslatos valósággal festi le a nők és lányok mindennapjait, amelyben sokszor mi is magunkra ismerhetünk.

Először síeltek a Normafán, szépségszalonba kezdtek járni, és lecserélték a hosszú kontyba tekert hajzuhatagot, a kurtább, praktikusabb rövid frizurára. Rengeteg változás állt be a korszak hölgyeinek életében, amelyek a mi életünkre is hatással vannak. Az olyan vezéralakok, mint Tormay Cécile, de az egyszerű, háztartást vezető úrinők is, akik cselédeiktől vették át a feladatokat, gyermeket neveltek és dolgoztak, vagy épp a cselédek, akik harcoltak jogaikért és az előkelőbb háztartási alkalmazott nevet viselték, mind tettek azért, hogy a mai korban élő nők nagyobb eredménnyel érvényesíthessék akaratukat. Róluk olvashatunk, az ő életük minden területére nyerhetünk bepillantást Szécsi Noémi és Géra Eleonóra A modern budapesti úrinő (1914-1939) című könyvéből, melyet a legkevésbé sem lehet a tankkönyv ízű jelzővel illetni. Korabeli fotókkal, levelekkel, naplóbejegyzésekkel és újságcikkekkel tették elragadóvá a kötetet.


Megtudhatjuk, hogy a háború mennyire szoktatta találékonyságra a nőket, hogyan rendeztek vacsorákat a jegyrendszer idején, vagy, hogy miért nem volt konyha a legkisebb lakásokban. De azt is láthatjuk, milyen volt azoknak a családoknak az élete, akik még mindig villákban és Andrássy úti palotákban éltek. Hol épültek az első budapesti kertes társasházak, amelyeket csak a legelőkelőbb réteg tudott megfizetni. Ezeknek a lakásoknak pedig miért adott plusz vonzerőt a közös porszívó. Bohókásnak tűnhet, hogy még ezekben az időkben is stílusirányzatok és lakástípusok csatáztak egymással, és persze az is, ahogyan próbálták a régi idők fényét a modern igényekkel ötvözni a kisebb élettérbe szorult családok.

Egy kicsit én is a múltban élem a mindennapjaimat, így főleg azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik hasonló szemlélettel járják Budapest utcáit. Amikor a Gellért Szálló előtt sétálok, nem az ott parkoló luxusautókat látom, hanem a szecessziós épület tiszteletet parancsoló patinájára pillantok, és arra gondolok, milyen érzés lehetett villamossal vagy fogattal érkezni az első bálra egy fiatal tizenéves lánynak, ahol először táncolhatta át az éjszakát.

Lépcsőházbelső a Bartók Béla úton


Bevallom, nagyon sok oldalt megjelöltem a könyvben, itt olyan helyszínekre bukkantam, melyeket magam is szeretnék felfedezni, hogy beleéljem magam a könyvben szereplő leányok és nők életébe. Az első ilyen helyszín a XI. kerületben van, mégpedig a Gellért hegyen. Így csak néhány saroknyit kellett sétálnom ahhoz, hogy megtaláljam a már említett kertes társasházakat. A csendes utcák minden kanyarulatából csodás kilátás nyílik a városra, szinte alig kell kaptatni, hogy felérjünk a Citadellához. Arról nem is beszélve, hogy fel-felbukkannak az általam oly kedvelt szecessziós stílus jegyei. Minden ház minden szobája külön történeteket rejt. Állandó felfedezőpartnerem és párom, Gábor kedvenc perverziója, hogy a kapucsengőre írt neveket olvasgatja. Ennek eddig nem sok hasznát láttuk, de most felfedeztük például Alexander Brody író, üzletember, Bródy Sándor író unokájának lakását is.

A kis kilátóból csodás látvány nyílik a városra, kár, hogy összefirkálták.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése