Azok
a turisták, akik ezen a hétvégén a Szabadság tér történelmi emlékhelyeit
szerették volna felkeresni, bizonyára csalódtak egy picit, hiszen a Mangalica
Fesztivál standjai uralták a teret. Vasárnap is megéri kilátogatni.
Még
azoknak is ajánlanám a Szabadság téri Mangalica Fesztivált, akik leginkább hús
nélkül tudják elképzelni étkezéseiket, hiszen számos finomság közül tudtunk mi
is szemezgetni, amikor már elteltünk a főzőversenyen induló vendéglátónk, a
szatymazi szakács, Rácz László ínycsiklandó pörköltjével. Különféle sajtokból
összeállított sajtdoboz, házi csokoládé és gőzölgő forró italok között
válogathatunk, ha nem a hatalmas sonkák, kolbászok és frissensült tepertő áll a
kicsi szívünk középpontjában.
A
hideg is sokkal elviselhetőbb, ha például egy pohár forró rumos cigánymeggybort
vagy az általam oly kedvelt forralt Kontyos gyümölcsbort kortyolgatjuk, amíg a
finomságok és kézműves termékek erdejében bolyongunk. Bár a fagyoskodást
vendéglátónk is segített elkerülni, hiszen a bogrács mellett Erdélyből hozott
áfonyalikőr és egy kis pálinka is lapult a tarsolyában. Laci bácsi egy dolgot biztosan
nagyon szeret, vendégül látni azokat, akiket kedvel, és természetesen ügyel a
részletekre is. Pálinkát is kaphatunk tőle például faragott botjából, melyben –
mint mondta – négy deci is elfér. Vagy épp abból az általa barkácsolt,
távirányítású pálinkaadagolóból, melynek tetején egy kis szakács áll, a
melengető nedű pedig egy bizonyos helyről csorog a pici poharakba. De inkább
beszéljen helyettem a fotó:
Laci
bácsi főztjében most sem csalódtunk, a hús omlós, a szaft sűrű, a piros arany
pedig természetesen házi volt épp úgy, ahogyan a pálinka. A rendezvény külön
pozitívumaként és színfoltjaként emelném ki a színpadon fellépő zenekarokat is.
A jazz, a szving és a különféle stílusok váltakoztak, azonban egy garantált volt:
az igényes szórakoztatás.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése