Nem
tudom, hogy mennyire autentikus, de az biztos, hogy nagyon finom. Brigi
barátnőm egyenesen odavan érte. Úgy a legfinomabb, ha a szószt is mi magunk
készítjük, de a bolti is megfelel. Lássuk tehát, milyen az én lasagném.
Fűszeres paradicsomszószt minden nyáron
készítünk. Alapja természetesen a tökéletesen érett paradicsom, az sem baj, ha
repedt. Ezt húsdarálón ledaráljuk, hogy a magjai és a héja sűrítsék a már kész
szószt. Ehhez jön még a nagyon finomra aprított vöröshagyma, a fokhagymanyomón
áttört fokhagyma és a friss fűszerek. Általában oregánót és bazsalikomot
használunk. Ezt felfőzzük, és már mehet is a kamrába, egész télen ezt
használjuk spagettihez, és lasagnéhoz is. A húst csak meg kell pirítani, amíg
elfő a leve, majd hozzáadni a fűszeres szószt és sűrűre főzni. Ilyen egyszerű. De
ha van már bejáratott módszerünk, esetleg saját szószkeverékünk vagy egy jól
bevált márka, akkor azzal is készíthetjük a lasagnét.
Amikor először sütöttem, Brigi barátnőm
volt a tesztközönség. Mikor már két kocka is eltűnt a tányérjáról, csak annyit
mondott, hogy ha másnapra is marad, és már nem enném meg, ő hajlandó magát
feláldozni, szívesen megeszi. Azóta már számtalan alkalommal hagyta el a sütőt
a paradicsomos, sajtos finomság, és még mindig imádja. De nézzük a receptet!
Lasagne
Hozzávalók:
40-50 dkg sertés lapocka vagy comb
Ehhez a mennyiséghez megfelelő
tésztaszósz (én egy dunsztos üveggel teszek bele)
Lasagne lapok
20-25 dkg sajt
A
besamelhez:
6-8 dkg vaj
3-4 evőkanál liszt
5 dl tej
csipet só
Elkészítés:
A darált húst egy nagyobb edényben
pirítsuk fehéredésig, sózzuk, majd várjuk meg, amíg elfő a leve. Ezután főzzük
készre a szósszal együtt. Közben készítsük el a besamelt. Olvasszuk fel a
vajat, majd adjuk hozzá a lisztet, keverjük el, öntsük fel a tejjel. Láng
fölött habverővel folyamatosan kevergessük, vigyázzunk, hogy csomómentes
legyen, végül sózzuk.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra, közben
állítsuk össze a lasagnét. A tepsi aljára egy kis paradicsomszósz kerül, hogy
az első tésztaréteg már meleg közegbe érkezzen. Fontos, hogy mindkét mártás
meleg legyen, hogy már ekkor puhuljanak a lapok. Tehát az első réteg egy kis
paradicsomszósz, erre jönnek egymás mellé a tésztalapok. Erre jön még egy réteg
paradicsomszósz, majd a besamel és egy kis reszelt sajt. Ezután ismét tészta,
paradicsomszósz, és így tovább. Az én tepsimbe három réteg fér, figyeljünk rá,
hogy a legtöbb sajt a tetejére kerüljön, a rétegek közé nem muszáj olyan sokat
tenni. Helyezzük előmelegített sütőbe, és akkor vegyük ki, amikor a sajt már
megpirult a tetején. Villával ellenőrizhetjük, hogy az összes tésztaréteg
megpuhult.
Én is pont így csinálom.
VálaszTörlésÖrülök. :) Így már tudom, hogy nem csak nekünk ízlik ennyire. :)
Törlés