2018. január 9., kedd

Az én lasagném

Nem tudom, hogy mennyire autentikus, de az biztos, hogy nagyon finom. Brigi barátnőm egyenesen odavan érte. Úgy a legfinomabb, ha a szószt is mi magunk készítjük, de a bolti is megfelel. Lássuk tehát, milyen az én lasagném.

Fűszeres paradicsomszószt minden nyáron készítünk. Alapja természetesen a tökéletesen érett paradicsom, az sem baj, ha repedt. Ezt húsdarálón ledaráljuk, hogy a magjai és a héja sűrítsék a már kész szószt. Ehhez jön még a nagyon finomra aprított vöröshagyma, a fokhagymanyomón áttört fokhagyma és a friss fűszerek. Általában oregánót és bazsalikomot használunk. Ezt felfőzzük, és már mehet is a kamrába, egész télen ezt használjuk spagettihez, és lasagnéhoz is. A húst csak meg kell pirítani, amíg elfő a leve, majd hozzáadni a fűszeres szószt és sűrűre főzni. Ilyen egyszerű. De ha van már bejáratott módszerünk, esetleg saját szószkeverékünk vagy egy jól bevált márka, akkor azzal is készíthetjük a lasagnét.




Amikor először sütöttem, Brigi barátnőm volt a tesztközönség. Mikor már két kocka is eltűnt a tányérjáról, csak annyit mondott, hogy ha másnapra is marad, és már nem enném meg, ő hajlandó magát feláldozni, szívesen megeszi. Azóta már számtalan alkalommal hagyta el a sütőt a paradicsomos, sajtos finomság, és még mindig imádja. De nézzük a receptet!

Lasagne

Hozzávalók:
40-50 dkg sertés lapocka vagy comb
Ehhez a mennyiséghez megfelelő tésztaszósz (én egy dunsztos üveggel teszek bele)
Lasagne lapok
20-25 dkg sajt

A besamelhez:
6-8 dkg vaj
3-4 evőkanál liszt
5 dl tej
csipet só

Elkészítés:
A darált húst egy nagyobb edényben pirítsuk fehéredésig, sózzuk, majd várjuk meg, amíg elfő a leve. Ezután főzzük készre a szósszal együtt. Közben készítsük el a besamelt. Olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet, keverjük el, öntsük fel a tejjel. Láng fölött habverővel folyamatosan kevergessük, vigyázzunk, hogy csomómentes legyen, végül sózzuk.

A sütőt melegítsük elő 170 fokra, közben állítsuk össze a lasagnét. A tepsi aljára egy kis paradicsomszósz kerül, hogy az első tésztaréteg már meleg közegbe érkezzen. Fontos, hogy mindkét mártás meleg legyen, hogy már ekkor puhuljanak a lapok. Tehát az első réteg egy kis paradicsomszósz, erre jönnek egymás mellé a tésztalapok. Erre jön még egy réteg paradicsomszósz, majd a besamel és egy kis reszelt sajt. Ezután ismét tészta, paradicsomszósz, és így tovább. Az én tepsimbe három réteg fér, figyeljünk rá, hogy a legtöbb sajt a tetejére kerüljön, a rétegek közé nem muszáj olyan sokat tenni. Helyezzük előmelegített sütőbe, és akkor vegyük ki, amikor a sajt már megpirult a tetején. Villával ellenőrizhetjük, hogy az összes tésztaréteg megpuhult.


2 megjegyzés: