Mennyei
málnalekvár, ropogós, édes tojáshab a titka annak a csodás finomságnak, melyet
még Jamie Oliver A pucér szakács című sorozatában láttam úgy ezer évvel
ezelőtt. Most végre megtaláltam a receptet.
Az talán már nem újdonság, hogy
Angliában nem egészen ugyanazt értik puding alatt, amit mi, magyarok.
Általában, ha gyerekkorunk pudingjaira gondolunk, rögtön Dr. Oetker jut az
eszünkbe. Mióta túlhaladtam a hat éves koron, én is készítettem már saját
kezűleg, por nélkül is pudingot, azonban arra, amit Jamie Oliver a pudingok
királyának nevez, csak most bukkantam rá újra. Ő négy evőkanál málnalekvárt ír
receptjében, én azonban többet használtam annál az egyszerű oknál fogva, hogy
imádom a lekvárt. De lássuk is a receptet.
A pudingok királya
Hozzávalók:
·
4
tojás
·
565
ml tej
·
115
g kenyérmorzsa
·
225g
cukor
·
1
tasak vaníliás cukor
·
málnalekvár
ízlés szerint
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Három
tojást válasszunk szét, a sárgájukat tegyük egy tálba a negyedik, egész
tojással együtt. A fehérjét tegyük félre. A sárgájához és az egy egész tojáshoz
adjunk hozzá 85 g cukrot, a tejet és a vaníliás cukrot. Ezután keverjük hozzá a
kenyérmorzsát. Jamie Oliver nem kész zsemlemorzsát tett bele, hanem egy több
napos kenyeret késes mixerben aprított fel. Én tettem bele mindkét félét. Egy
kivajazott jénai tál aljában oszlassuk el a lekvárt, majd a tetejére tegyük a tejes
keveréket. Süssük nagyjából 45-60 percig, addig, amíg megszilárdul.
Közben a maradék cukorral verjük fel a
tojás fehérjét. Miután megsült a lekváros, kenyérmorzsás réteg, halmozzuk rá a
habot. Formázzunk belőle kis csúcsokat. Tegyük vissza a sütőbe 15-20 percre,
amíg a hab szép színt nem kap.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése