2018. június 3., vasárnap

Zselés-pudingos sütemény - most épp szamócával

Nem csak szamócával, szinte bármilyen gyümölccsel készíthetünk zselés süteményt, én még kihasználtam a szamócaszezon végét. A recept nagyon egyszerű, de a falatozást alig lehet abbahagyni. 

Kiskorom óta imádom a zselés süteményt, így különösen örülök, hogy sikerült elkészíteni. Sőt, sokszor ettem magában gyümölcsös zselét is. Bevallom, a piskótám kicsit laposra sikerült. Nem sokszor készítettem még, így elfelejtettem, hogy a tojásoknak a lehető legfrissebbnek és szobahőmérsékletűnek kell lenniük. Hát nálam egyik feltétel sem teljesült, de az íze így is mennyei lett.

De lássuk, hogy készül a zselés-pudingos sütemény, vagy ahogyan Brigi barátnőm hívja: rezgőke.



Zselés-pudingos sütemény

Hozzávalók:
Piskótához:
4 tojás
4 ek cukor
4 ek liszt
fél csomag sütőpor

Pudingos részhez:
1 liter tej
2 zacskó pudingpor
annyi cukor, amennyit a csomagolás ír

Zselés részhez:
Annyi eper, amivel ki tudjuk rakni a süti tetejét
2 zacskó tortazselé
víz

Elkészítés:
A piskóta elkészítéséhez a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sütőport és a lisztet. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. Sütőpapírral bélelt tepsiben 170 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Hagynunk kell teljesen kihűlni a piskótát, mielőtt folytatnánk. Ha ez megtörtént, az 1 liter tejből, a pudingporból és a cukorból a szokásos módon pudingot főzünk, majd ráöntjük a piskótára. Szintén hagyjuk teljesen kihűlni és megdermedni.
Mielőtt elkészítenénk a zselét, alaposan mossuk meg a szamócákat, felezzük meg őket, majd sorakoztassuk a pudingos rétegre. A zselét a csomagoláson lévő leírás szerint készítsük el, majd öntsük a sütemény tetejére egyenletesen. Hagyjuk kihűlni és megdermedni, majd az egészet tegyük hűtőbe. Ha jól lehűlt, szeletelhetjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése