2018. május 6., vasárnap

Zöld a város közepén - avagy így találtuk meg a legnyugodtabb helyeket

Nyugodt, zöld helyet kerestünk a késő tavaszi melegek beköszöntével. A szegedi élet után ahhoz kissé nehéz volt hozzászokni, hogy többet kell utazni, ha árnyas, fákkal szegélyezett parkra vágyunk. De rájöttünk, hogy közelebb vannak, mint gondolnánk. A Filozófusok kertjében és a Citadellánál jártunk.

Kétségbeesetten vágytam egy olyan helyre, ahol egyszerűen csak leülhetek egy padra vagy éppen a fűbe, és bámulhatom a zöldet. Jó, a kétségbeesettség túlzás, de tényleg nagyon hiányzott a szegedi füvészkert, ahová csak úgy el lehet ugrani, ha ez ember ott él. 

A filozófusok


A régi villák látványa önmagában is megér egy sétát

Kilátás a várra

Hasonló nyugalmat találtam viszont a Gellért-hegyen, a Filozófusok kertjében. Csodás kilátás nyílik a várra és a városra, csendes, békés. Kifejezetten ajánlom ideköltözött vidékieknek, tehát olyanoknak, mint én is. Élveztem a napsütést, a szép zöld gyepet, a kis ösvényeket és a körben méltóságteljesen magasodó ódon villák látványát. 

Virágok a Citadella melletti parkban

A Citadella

Kilátás a szobortól

Innen átsétáltunk a Citadellához. Ne dőljünk be a tábláknak, azok az autóknak mutatják az utat, gyalog azonban hamarabb odaérhetünk. Csak tartsunk abba az irányba, amerre a szobrot sejtjük! Nemcsak a szobor miatt érdemes odazarándokolni, hanem a mellette található csodaszép park miatt is, ahol szintén csendre és békére találhatunk egy árnyas padon. Amikor ott jártunk, többen jógáztak, piknikeztek. 

Ilyen vadregényes utakon sétálhatunk át a Citadellától a Gellért-szoborig
A napsütés annyira feltöltött minket energiával, hogy innen a kis ösvényeken és lépcsőkön átsétáltunk Gellért püspök szobrához, onnan pedig egészen le a hegy lábához. Míg a belvárosban meleg volt és tűzött a nap, addig itt, a fák között hűvös volt, csend és úgy éreztük magunkat, mintha például a Mátrában sétálnánk egy eldugott hegyi utacskákon. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése