Soha nem sütöttem még sajttortát, nem is tudom, miért féltem tőle ennyire. Egy régebbi Nők Lapja Konyha számban találtam egy szamócás változatot, erre esett a választásom. Apukám azt tanácsolta, hogy ha tortaformában sütöm, tegyek alá egy kis vizet a sütő tepsijében, hiszen akárhogy is illesztem össze a formát, egy kicsit mindenképp kicsöpög a zsiradék.
Recept egy régebbi Nők Lapja Konyhából |
Nem volt kedvem ezzel vesződni, így tepsiben sütöttem. Így valójában nem sajttorta lett, hanem sajtsüti, de mindegy is, hiszen az íze csodás.
A recepten kicsit változtattam, mert azt írták, hogy a kekszes alaphoz is keverjek még cukrot, de az én ízlésemnek valószínűleg így már túl édes lett volna, így ezt kihagytam. De jöjjön a recept!
Imádom a szamócák színét |
Epres sajttorta
Hozzávalók:
Az alaphoz:
20 dkg darát keksz
5 dkg porcukor (én kihagytam)
12,5 dkg vaj/margarin + a forma kikenéséhez
A töltelékhez:
50 dkg natúr krémsajt
20 dkg tejföl (én laktózmentes változatot használtam laktózérzékeny barátnő kedvéért)
1 csomag vaníliás cukor
1 kezeletlen citrom héja
13 dkg cukor
4 tojás
Az eperraguhoz:
30 dkg eper
1,5 dl víz
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
Az egyik kedvenc desszertünk lesz |
Elkészítés:
Eperragu: Megtisztítjuk az epret, felkockázzuk, majd 1 dl vízzel és a cukorral forrástól számítva 2-3 percig főzzük. Botmixerre pürésítjük, ismét felforraljuk, majd hozzákeverjük a fél dl vízben feloldott pudingport. Hagyjuk hűlni.
Kekszes alap: A kekszet ledaráljuk, ha szeretnénk beletenni a cukrot, akkor hozzákeverjük, majd hozzátesszük az olvasztott vajat. A sütőformát kivajazzuk, majd az aljára nyomkodjuk a kekszes masszát egy kanál hátuljának segítségével. 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre. Ha kivettük, egy kanál hátuljával még egyszer lenyomkodjuk.
Töltelék: Simára keverjük a krémsajtot, a tejfölt, a vaníliás cukrot, a citrom héját és a cukrot, majd hozzáadjuk az egész tojásokat, kikeverjük. A masszát a kekszes alapra öntjük, eloszlatjuk, majd belecsöpögtetjük az eperragut. 140 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt lágyan remegősre sütjük. A széle szilárd lesz, a közepén pedig remeg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése