2018. április 22., vasárnap

A nagy fagyiteszt - avagy kerestem a szegedi fagyi budapesti megfelelőjét

Lehet, hogy bután hangzik, de Szegeden A FAGYI (szigorúan nagy betűvel) számomra a Z. Nagy Cukrászda fagyija volt. A nagyisajt elnevezésű finom krémességével sokszor eszembe jut, de a költözés után sem maradhattam hűsítő finomság nélkül, így felkerekedtünk, hogy megkeressük: hol találjuk meg a legfinomabbat. Az Erdős és fiai cukrászdában és a Gelarto Rosa-ban jártunk.

Pisztácia és mangó az Erdős és fiaiban
A Szamos Cukrászda mellett Gábor két fagylaltozót javasolt. Az egyik a kelenföldi Erdős és fiai Cukrászda. Lévén, hogy közel van, egyik nap a munka utáni napsütést kihasználva elsétáltunk. A buszvégállomás tőszomszédságában álló cukrászda kicsi és hangulatos, a fagylaltért az utcán kell sorban állni. Mert a környékbeliek annyira szeretik, hogy igen: sorban kell állni. De ez nem baj, mert a fagylalt finom. Inkább krémesebb, mint vizes, nem a klasszikus gömb formában adják, hanem kis lapáttal mérik a tölcsérbe. A választék bő, a klasszikus ízektől az érdekesebbekig minden megtalálható.
Az ítélet: megérte 15 percig rostokolni a sorban, mert a fagylalt ízes, krémes.

Ezt a feliratot kell keresni, ha fagyit szeretnél enni

Széles a választék
Másnap sem bírtunk nyugton maradni, elindultunk a bazilikához, hogy megkóstoljuk, milyen is a fagylalt a híres Gelarto Rosa-ban. Bevallom, kicsit tartottam tőle, mert ott motoszkált a gondolat a fejemben, hogy inkább csak a forma, mint az íz vonzza a budapestieket és a turistákat. Szerencsére, kellemesen csalódtam. Sőt! A bazsalikomos citrom fagylalt és a sós karamella lett a kedvencem. A rózsa formához tehát élénk ízek tartoznak, és aminek nagyon örültem, a nehezebb fagylaltok helyett, könnyebb, mégis krémes állagot érezhettünk. Természetesen, itt is álltunk 10-15 percet a sorban, de egyáltalán nem bántuk.

Nemcsak szép, finom is
Meglepő ízeket is találunk a táblán
Itt is sorba kell állni, de megéri
Bátran ajánlom mindkét helyet turistáknak vagy olyanoknak, akik most költöztek a fővárosba és keresik az igazit, mint én. Azért, ha Szegeden járok, még mindig a Z. Nagyba megyek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése